Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/jlmterapi.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5892
Pårørende til misbruger eller syg. Få hjælp som partner til misbruger /sygdomsramt

JLM Terapi
T: 24 91 46 07
E: info@jlmterapi.dk

Pårørende til sygdom eller misbrug

partner-til-misbruger_JLM-Terapi

Partner

Deleforældre-til-misbruger

Deleforældre

Voksne-pårørende_JLM-Terapi

Voksne børn

 

At være partner til en syg eller til en misbruger er en følelsesmæssig kæmpe udfordring, hvor du kan opleve helt at miste adgangen til egne følelser og behov, i forsøg på at hjælpe din partner.
Måske ved du i starten ikke hvad det handler om!

Du oplever måske en tiltagende social isolation, håbløshed,  er ofte syg og føler dig drænet.

Det kan være at du selv er opvokset i en familie hvor der blev drukket for meget eller at en af dine forældre havde handicap eller sygdom , så du er ”trænet” i at der ikke er meget plads til dine behov og føler dig tryg i at være ”hjælper”..
Måske det endda tit lykkes for dig at tænke ”Det er ikke så slemt, det går over”, ” Det er værst for min partner, jeg er jo den raske ” .

Eller at det er svært at tro at din veluddannede og ellers elskelige partner har et misbrugsproblem.

Hvis I eller du har børn, og det er alkoholmisbrug du er pårørende til, er det endnu en tvingende grund til at komme i gang med at skaffe dig hjælp lige NU. For undersøgelser peger på at det i gennemsnit tager en person med fx et alkoholproblem 13 år at søge hjælp!!! Så længe har du og jeres familie ikke tid til at vente.

Pårørende med delebørn oplever ligesom andre at langt fra alle skilsmisser er fredelige og det kan kræve erfaren professionel hjælp, så man som  forældre kan samarbejde med barnet i fokus.

Så hvis du, i det forliste forhold, har levet med ”antennerne ude” for at læse om din ex-partner var i humør til at tale om noget vigtigt, var i stand til at tage med på familiebesøg eller var på vej ned i smerter, ind i psykisk mistrivsel eller misbrug igen, så kan du være sikker på, at jeres børn stadig har ”antenner på”.

Antenner som de voksne skal hjælpe med at afmontere og tage ansvar for, sådan at barnet kan udvikle sig så bekymringsfrit som muligt.

Voksne børn af misbrugere og psykisk syge forældre, kan have en særlig sårbarhed for at komme i  mistrivsel eller selv at udvikle et misbrug eller psykiske problemer. Idet de kan have oplevet i hele eller dele af deres opvækst er blevet fejlspejlet i deres vigtige relationer, udvikling, behov og adfærd idet alkoholen eller den psykiske sygdom har styret dynamikken i familien.

Ligesom fysisk sygdom kan have haft betydning for hvorvidt der har været plads til at se og efterkomme følelser og behov hos barnet, sådan at man som voksen kan have problemer med at mærke sig selv indefra og kan komme til at føle sig tom i forhold til sig selv og have problemer med at danne tætte og ligeværdige relationer.

For mange voksne pårørende kan store udfordringer og nye livs omstændigheder  aktivere følelsen af utilstrækkelighed. Du kan få behov for at  opdaterer dine cooping strategier og få øje på forskellen i de handlemuligheder du havde som barn og dem du har nu –  som voksen.  Ligesom det kan være vigtigt at få øje på indre og ydre ressourcer i dit liv. En proces der kan kræve terapeutisk hjælp.