JLM Terapi
T: 24 91 46 07
E: info@jlmterapi.dk

Pårørende til misbruger

 

Pårørende
Pårørende til misbrug, psykisk eller fysisk sygdom  kan opleve både somatiske, relationelle, psykiske og blandede symptomer på mistrivsel.

Fra mit mangeårige arbejde med pårørende og familier med sygdom og misbrug ,hvor jeg udover at arbejde med den ramte, har arbejdet med ægtefæller, børn, forældre og søskende  – ved jeg, at symptomerne på mistrivsel kan være rigtig forskellige og at mange bliver overraskede når de opdager sammenhængen.

Symptomer på mistrivsel kan dukke op midt i familielivet og  /eller i  misbrugs kaosset . Men også når der sker ændringer i livet fx  når man som ægtefælle bliver presset på job eller når man som barn af en syg /misbruger selv møder nye udfordringer som fx studiestart eller forældreskab.
Rigtig mange oplever at blive forvirrede over at opleve ambivalente følelser ifht. den misbrugende.. Oplevelsen af  både at elske, hade og bekymre sig om den misbrugende. For de fleste pårørende også en oplevelse af at  det er svært at holde fast i egne behov, værdier og grænser. Det kan føles skamfyldt at erkende sin magtesløshed og fortælle andre om misbruget . Og det kan føles uoverskueligt at åbne op om sygdom, angst og bekymring. Ligesom tvivlen over hvorvidt det “nu også er så slemt som jeg føler det” kan skabe tvivl om egne kompetencer til at se verden som den er.
Som ægtefælle til en misbruger kan man en oplevelse af at være blevet til en” kogt frø” . Som i løbet af samlivet har accepteret vilkår og situationer i forholdet og familielivet, som man i starten aldrig ville drømme om at godtage.

Børn i familier med misbrug, psykisk/fysisk sygdom finder forskellige  cooping strategier, som både kan være oversamarbejde, udad reaktion, isolation på værelset eller spille klovn. Søskende kan føle sig isolerede fra hinanden og ensomme i familien, da de ikke forstår de andres reaktioner.
Et terapeutisk forløb kan derfor gøre en kæmpe forskel på trivselskontoen i eget og nære relationers liv, hvad enten man har været barn, søskende eller ægtefælle til et misbrug eller sygdom. !!
At forstå hvad der foregik, talt om skam og skyld og  hvad egne mistrivsels symptomerne prøver at fortælle , få tilgivet sig selv og givet følelser og tanker plads. Samt ikke mindst at finde  andre eller flere cooping strategier, som måske er mere hjælpsomme end dem man selv bevidst eller ubevidst har udviklet.